Proje Hakkında

PROJE BİLGİ NOTU (PROJE ÖZETİ)

 

1-      PROJENİN  ADI:

SEBHEV (SEVGİ VE BARIŞ HUZUR EVLERİ )

2-      PROJENİN GEREKÇESİ:

SEBHEV'in açılımı:  Sevgi ve barış huzur evlerinin  kısaltılması yani sevginin SE’si Barışın B’si huzurun H’si Evin EV’inden oluşmuştur.

Sevgi ve Barış Huzur evleri kurulması proje fikri " Ömrün sonbaharında üreterek yaşamak “.Bu proje ile binlerce işsiz üniversite mezunu ziraat mühendisi, mimar ve inşaat mühendisi vs. ile kırsal kesimdeki binlerce işsiz gençlerimize iş imkanı sağlamak, kırsal alanlardaki göçü durdurmak bu kırsal alanlardaki üretimi arttırarak  tekrar eski şaşalı  günlerine  yani kırsal kesimlerin hak ettiği cazibe merkezi haline getirerek Ülkemizin Tarımsal üretim ve çeşitliğini   arttırmaktır.

SEBHEV projesinin Amacı; Emekli  olmuş  yerli ve yabancı insanların ayağının Toprağa değeceği ,bahçesinde ve çevresinde bir şeyler üreteceği, bahçesinde memleket türküleri söyleyeceği, oturup bir ağaç altına semaverden çay içeceği ve gece yıldızları seyredip sabah kuş sesleriyle uyanabileceği bir yerde yaşlanacağı ve  temiz hava  ile sağlıklı yaşayacağı bir yerde ömür süreceği, sevgi  ve yardımlaşmanın  ön planda olacağı ve yaşlı insanlara saygı duyulduğu köylerde yaşanmış bize ait  eski değerlerimizi tekrar canlandırarak günümüz koşullarına uyarlamaktır.

  SEBHEV(sevgi ve barış huzur evleri) projesi ile; kırsal alanlardaki köylerde,  göçü durdurmak, bu kırsal alanları emekli olmuş yerli ve yapancı insanlarla buluşturmak, Kırsal alanlarda üretim ve çeşitliliğini arttırarak sonucunda tarımsal gelirleri arttıracak geniş kapsamlı ve ülkemizin yerleşime  uygun tüm alanlarında uygulamaya geçirilmesi düşünülen bu projenin ilk pilot çalışmasını Antalya ili Kumluca ilçemize bağlı Gölcük Mahallesi Çayır sokakta  Sevgi ve barış  huzur evleri (SEBHEV) olarak faaliyete geçirmek istiyoruz.  ‘’Haydi, Sende Ülken ve İnsanlık İçin Bir Şey Yap’’  Sloganıyla yola çıktık.

              SEBHEV projesi ile; Kırsal alanlarda sahip olduğumuz doğal  yerel değer ve  kaynaklarımızı Yerli ve yapancı emekli olmuş insanların  mutlu ve doğal ortamlarda yaşayacağı yerleşim ortamları haline getirip ülke içine ve ülke dışındaki insanlara hitap edecek  evler yaparak  kırsal kesimin ekonomisine katkıda bulunmak, ve   geçmiş atalarımızdan  bize kadar gelmiş maddi ve manevi güzelliklere sahip kırsal kesimlerdeki köyleri ’de  devreye sokarak bugüne kadar ortaya çıkmamış  ülkemizin doğal kırsal alanlarını  Emekli olmuş yerli ve yapancı insanların hizmetine sunmak bu SEBHEV projesi ile mümkün olacaktır.

             Ülkemizin  yerli ve yapancı emekli insanları cezbedecek uygun olan bölgelerinde kurulacak SEBHEV projesi ile faaliyete geçecek yerlerde o yöreye özgü yerel değerleri ön plana çıkaracaktır. Her SEBHEV projesi ile kurulan köyler birbiri ile yarışacak ve bulunduğu bölgenin değerlerini, kültürünü araştırıp yerli ve yapancı insanların  hizmetine sunacaktır.

Biz  bu proje ile  kırsal kesimde kuracağımız 30 m2 başlayıp  ihtiyaç ve isteğe göre 40- 50-60- 70 m2 olacak   Taş evler, Ahşap evler vb. yaparak emekli olmuş  kendi ülkemizin insanlarına  ve gelişmiş yabancı ülkelerden (bilhassa Avrupa ve Japonya gibi ülkelerden) emekli ve yaşlı insanları bu evlerde doğal yaşam alanlarında  istediği işle uğraşma imkânı hazırlayıp mutlu ve huzurlu yaşam ortamları hazırlayıp  bu  köylerdeki insanlarımızla kaynaştırıp   ülkemiz insanın sahip olduğu sıcakkanlılığı, misafirperliği, yemek ve kültürümüzü vb. özelliklerimizi doğal ortamlarda en güzel bir şekilde sunmak ve bu insanlara yerinde sağlık hizmetlerini sunmak gibi çok değişik hizmetler yapılacaktır. Ve  bu yerlerde kalan insanlarımız yaşlanıp  kendiişlerini yapamaz hale gelince köylerdeki gençlerimize  en az asgari ücretten olmak üzere  sigortalı olarak bu yaşlı insanlara bakım yapmaları sağlanacaktır. Bu gençlere yaşlı bakımı nasıl yapılır diye eğitim verilecektir.  Bu projenin proje ortağı olarak özel bir hastanemizi yapacağız. Bu köylerde   kapanmış olan ilkokulları tekrar açarak gençlerin köylerini terk etmesine müsaade edilmeyecek ve bu insanların çocukları için ilçe merkezinde öğrenci yurtları yapılacak ve kendi köylerinde hem kendi işlerini ve hem de  köylerinde yaşayacak yaşlı insanlara bakım hizmetlerini yaparak   para kazanıp mutlu ve kendi doğduğu yerde  hayat süreceklerdir. Bu köylerde yerleşen  ilim adamı, doktor, yazar vb. insanlar  yaşam  tecrübelerini ve bilgilerini  bu köylerde yaşayan insanlara aktarma imkânları sunulacak ve belli zamanlarda seminer ve konferans gibi toplantılar yapılacaktır. Bu  yetişmiş  insanlar kırsal kesime hem ekonomik ve hem de kültürel olarak katkıda bulunacaklardır. Bu  projeyi ülke geneline yaymak istiyoruz

             Bu Proje kapsamında aşağıdaki faaliyetler zaman içinde yapılacaktır.

 


1.      Yerleşim alanının tespiti.

2.       Taş ve ahşap evlerin  tesisi.

3.      Orman içerisinde çeşitli parkur kurarak etkinlikler düzenleme.

4.      Orman içerisinde yaban hayatı gözlem yerleri ve belirleme.

5.       ilçe merkezlerinde uygun görülecek alanlarda kırsal kesimde üretilen  ürünlerinin tanıtılıp satıldığı stantların kurulumu.

6.      Odun dışı orman ürünlerinin (sedir mantarı, çıntar vb.)  tanıtılması ve toplanması.

7.      Kırsal ve çevredeki turisttik  alanlardaki  doğal ve tarihi  güzelliklerin tanıtılması amacıyla yerli ve yabancı turistler için geziler düzenleme.

8.      Endemik bitkilerin bulunduğu yerler tespit edilerek tanıtım gezilerinin düzenlenmesi.

9.      Uygun görülen noktalara otantik doğal yaşam ortamı hazırlanarak hizmete sunulması.

10.   Belirlenen orman yürüyüş yollarına sembolik isimler verilerek ilgi çekici hale getirilmesi.

11.  Eren, Antik, şifalı su vb. yerlerin tanıtılması ve turizme açılması.

12.  Bisiklet turlarının düzenlenmesi.

13.  Ormanlarımızdan üretmiş olduğumuz tali ürün ve kırsal kesimlerdeki vatandaşlarımızın üretmiş olduğu ürünlerin satışa ve hizmete sunulduğu ilçe merkezinde organik satış noktaları ve otantik çay bahçelerinin açılması.

14.  Kırsal kesimde sessiz yerlerde gelen insanların  kafa dinleneceği sessiz köşelerde evler yaparak  yerli ve yapancı turizme  açmak

15.  köylerde çalışmayan yetenekli ev hanımlarının bu proje kapsamında işlendirilmesi.

16.  kırsal alanlarda yer alan boş kullanılmayan evlerin  SEBEV tarafından işletilmesi.

17.  Proje kapsamında orman sevgisinin aşılanması ve çevreye duyarlılığı arttıracak çalışmalar yapılacaktır.

18.   Kırsal alanları  sağlık turizmine açmak için çalışmalar yapmak.

19.  Tarihi eski köylerin yerli ve yapancı  insanlara sunup köy hayatını yerli ve yabancı turistlere sunarak bir köylü gibi yaşama deneyimi edinmelerini sağlamak.

20.  Sevgi ve barış yolları yapmak.

21.  Kırsal kesimde yaşayan ve yeni yerleşen  insanlara dönük sağlıklı yaşam eğitimi verilecektir.

22.  Sevgi ateşi yakılarak çevresinde sevgi andımız söylenecek köyün giriş kapısında.

     

             Biz bu proje ile emekli olmuş insanların en verimli zamanlarını boşa harcamayıp bütün insanlık için hem üretim ve hem de gezecekleri ve eğlenecekleri ortamlar hazırlayıp mutlu, sağlıklı yaşayacakları ortamlar kurmak istiyoruz.

             Sonuç olarak: Kırsal kesimdeki köylerimizdeki, kültürümüzdeki bize ait geçmişten gelen güzel değerlerimizi, geçmiş tarihten kalan tarihi eserleri, kültürleri ve doğal güzelliklerimizi, yemek, kültür vb. sahip olduğumuz her şeyi en güzel ve doğal bir ortamda kendi insanımıza ve bütün dünya insanlarına sunmak, neticesinde hem kendi kültürümüzü tanıtmak ve  sonucunda kırsal kesimdeki insanlarımızın gelir elde etmesini sağlamaktır. Bu projenin Türkiye geneline yayılması sonucunda ülkemizin turizm gelirleri artacak, kırsal kesimler canlanacak ve tarımsal üretimin artmasıyla  tarımsal ithalat azalarak ülkemizin en önemli sorunu  olan cari işlemler açığına milyarlarca dolar katkıda bulunacaktır.

3-      PROJENİN AMACI:

               S.S gölcük köyü tarımsal kalkınma kooperatifi tarafından 1 yıl içerisinde paydaş ve köylünün desteği ile emekli olmuş yerli ve yabancı halkın köy yaşamına olan ilgisinin artması, sonucunda köy ekonomisin canlanması.

4-      PROJENİN GENEL HEDEFİ:

            Kırsal alana olan ilginin artması sonucu; tarımsal üretim artacak, ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.

5-      PROJENİN PAYDAŞLARI

 


Kumluca ticaret ve sanayi odası (Kutso),Kumluca Ticaret Borsası ve Kumluca Ziraat Odası

 


 

6-      PROJE KAPSAMINDA YAPILMASI PLANLANAN ANA VE ALT FAALİYETLER

          1.  Sosyal ve kültürel faaliyetler          

            a. Haftanın belli günleri aktiviteler düzenlenecektir.

            b. Sevgi ve barış yolu oluşturularak doğa yürüyüşleri gerçekleştirilecektir.

            C. Sevgi ve Barış Evleri adı altında sitenin kurulması.(SEBHEV)

           

 


        2. Proje kapsamında yapılacak faaliyetler         

            a. Örnek taş ve ahşap evler yapılacak

            b. Hobi bahçeleri ve küçük çaplı hayvancılık faaliyeti yapılması.

            c. Balık tutma etkinlikleri

           

        3. Gerekli firma ve kuruluşlarla görüşme          

            a. Yeni kışla köyünün gezilerek tanıtılması

            b. STK ile gerçekleştirilen faaliyetlerin medyada haber yapılması.

             c. STK kuruluşları ile toplantı düzenlemek.

 


          4. Orman sevgisi arttırıcı ve korumaya yönelik faaliyetler

              a. Okullarda sevgi, barış fidanı yetiştirme ve dikme çalışmaları.

             b. Okullarda çevre ile ilgili programlar düzenlenmesi

              c. Proje kapsamında çalışan ve gelen kişilere kırsal kesimin faydaları hakkında bilgi verilecektir.

 


 

 

 PROJE SAHİBİ:  Ahmet KOCABIYIK

 PROJEYİ HAZIRLAYANLAR:

Orman Mühendisi: Ahmet KOCABIYIK

 


Orman Mühendisi: Mukaddes ÇINAR

 


Orman Mühendisi: Bahri KÜÇÜKOĞLU

 


Orman Mühendisi: Emel AKÇAM

 


Orman Mühendisi: Durmuş UZUNBOY

 


Orman Mühendisi: Hamide KOCAEMİR